El cabàs emocional

Escola Betúlia el racó del psicòleg

Benvolgudes famílies,

Estem a punt de començar el curs i la perspectiva d’estar davant d’una situació imprevisible per l’evolució que podrà tenir la pandèmia de la covid-19 ens desperta tot un ventall de sensacions i sentiments. Venim d’una situació excepcional que ens ha posat i ens continua posant a prova en l’esfera individual i col·lectiva. Al març ens va agafar per sorpresa la primera onada de la covid-19 i la vam surfejar el millor que vam poder, en algun cas millor del que haguéssim pogut imaginar si una setmana abans que es declarés l’estat d’alarma ens l’haguéssim plantejat com a situació hipotètica.

Ara toca recollir el que hem après d’aquella primera envestida i enfrontar-nos tots plegats al que ens ofereixin els pròxims dies, setmanes i mesos. Serà un curs que no només posarà a prova la nostra resiliència, la nostra creativitat i la nostra capacitat d’adaptació; també posarà a prova la nostra solidaritat i els nostres vincles, tant a la feina com a la família. Si hi ha un aprenentatge que la majoria de persones ha apreciat d’aquesta pandèmia és que ens necessitem uns als altres, que si estem units podem arribar més lluny i millor. Les situacions traumàtiques no passen desapercebudes a l’esfera relacional, els vincles s’enforteixen o es debiliten i des de la nostra escola volem fer una crida a la voluntat d’enfortir els vincles que ens han mantingut units, treballant conjuntament i en vers uns objectius comuns. La comunitat educativa (famílies i escola) necessita més que mai fer pinya, fer un front comú davant les situacions que puguin sobrevenir.

Una de les incògnites que més ens preocupa és l’impacte emocional que han provocat i poden provocar la crisi sanitària i econòmica causada per la covid-19 i sota la seva presència la tornada a l’escola. Una escola que no ha canviat en essència però que ha hagut d’adaptar-se sense previ avís a una nova normativa, a uns nous protocols i una forma diferent de fer per pal·liar la transmissió i els efectes d’aquest virus. Ara més que mai és necessari comptar amb recursos per gestionar les emocions i tenir cura dels nostres fills i filles i de nosaltres mateixos. En aquest sentit vull compartir el “Cabàs emocional”, un recurs promogut per l’Ajuntament de Barcelona on trobareu guies, vídeos i formació sobre gestió emocional entre d’altres. Us recomano que li doneu una ullada.

https://ajuntament.barcelona.cat/sanitatisalut/es/canal/cabas-emocional

Posarem tota la nostra energia perquè la frase “Tot anirà bé” sigui una realitat conjugada en present en el dia a dia.

Per últim, vull acomiadar-me amb una frase del periodista i escriptor uruguaià Eduardo Galeano: “Dejemos el pesimismo para tiempos mejores”. Ara cal que fem pinya i que ens ajudem a sostenir el malestar si aquest es fa present en qualsevol de les seves formes.

Ben cordialment,

Pere J. Clavero

Escola Betúlia

Psicòleg orientador educatiu

Col.11990

Categories: Escola, Psicòleg, Slideshow2
Etiquetes: covid-19, Psicòleg